BACK TO MAP

KABBEL

Gallery

Merchant and Estate Owner

  • På Anna Maria Jacobsens kisteplade kan man læse: ”Dødelige. Du som Skal blive det Jeg er, Lær i tide at betænke denne Vigtige Sandhed. At et Menneskes Levnet naar det er Allerkosteligst i Verden, er det Idel Møye og Uro, der om erindres Du Ved at betragte de Levninger, der er nedlagte i denne Kiste og Fordum bleve besiælede af den Sjæl, der beboede den i Livet Velædle og Velfornemme, men nu hos Gud salige Madame Anna Maria Jacobsen fød Vandborg”. Foto: Mads Krabbe
  • Niels Jacobsen og Anna Maria Wandborg opsatte en smukt udført smedejernsport i det gravkapel, som de fik bygget i 1770. Man kan se årstallet midt over hver af de to fløje, mellem navnetrækkene NJ og AMW. Foto: Erik Ring.
  • Faraos datter, der finder det lille barn Moses i kurven, var et yndet motiv hos jyske herregårdsfolk. Udført af forskellige malere, men efter samme forlæg. Det nærmeste findes på en gammel fyldningsdør i Gudum Præstegård. Længere sydpå langs kysten kan man møde det på Kommandørgården på Rømø. Foto: Erik Ring.
  • Nørlem Kirke er en herregårdskirke i miniature, en overraskelse, når man går ind ad døren i den enkle romanske bygning. Alt inventaret er smukt udskåret, forgyldt og malet i muntre farver – en total iscenesættelse, sat i relief af det højtidelige gravkapel med fire store og én lille kiste. Foto: Mads Krabbe.
  • Lidt herregårdsagtig ser Kabbel ud, men beskeden, som den også var. Dog har tegneren fanget et vist særpræg ved haven med det pyntelige stakit, måske et læ mod nordvestenvinden. Også træerne må have været et sjældent syn i Vestjylland. Detalje af stik i Danske Atlas 1769.
  • Adelsskab kostede penge, men så kunne den unge godsejer sætte sit og ægtefællens adelsskjold op på det nye inventar i Nørlem Kirke – og i den nærliggende Gudum Kirke med. Foto: Mads Krabbe
  • På den rige kommandørgård på Rømø havde man råd til at udsmykke hjemmet med sidste nyt fra det europæiske marked. ’Kommandør’ var det hollandske navn for de skibskaptajner, der tjente gode penge på handelsrejser og hvalfangst i Nordatlanten i 1600- og 1700-tallet. Farao’s datter var et populært valg.
  • Jens Wandborg de Stiernhielm satte ikke sit lys under en skæppe. På det synligste sted på pulpituret kan man ikke undgå at se kirkeejerens fingeraftryk – en engel, der peger op på et stort S, tilsyneladende indhugget i en pompøs mindesten, kronet af den nyadlede godsejers våbenskjold. Foto: Mads Krabbe
  • Guds ord, nyttig lærdom, pleje af syge og gamle, orden ude og inde – det var enkemadam Wandborgs hjertesag. Hendes ægtemand og deres eneste søn var døde. Nu ville hun bruge familiens jordiske formue til at gøre godt. Et synligt minde er Stiernhielms Hospital i syddiget ved Nørlem Kirke. Foto: Erik Ring.
CASE BY:
LEMVIG MUSEUM
ACCESS:
ACCESS TO COURTYARD
FUNCTION:
AGRICULTURE
FIND MANOR

KABBEL

Kabbel Manor tells two stories. One is about enterprising merchant families, who assume the role of estate owners with a flair for the necessary investment and the relationship between income and expenditure. The second is about people, for whom enterprise, fear of God and charity come first, no matter what trials and tribulations life subjects them to. In the 18th century, the history of Kabbel was inextricably linked to the Wandborg family.

GALLERY

Merchant and Estate Owner – The Wandborg Family at Kabbel in the 18th Century

Who are we?

>

Herregaardskortet.dk created by the project 'The manorial landscape of Central Denmark Region' that have been implemented by the Danish Research Centre for Manorial Studies as part of the official program of the European Capital of Culture Aarhus 2017 and with the support of the Central Denmark Region.


Danish Research Centre for Manorial Studies

Randersvej 2
8963 Auning
Danmark

T (+45) 86483001
dch@gammelestrup.dk
www.herregaardsforskning.dk



website af Web10