TILBAGE TIL HERREGÅRDSKORTET

GAMMEL ESTRUP

Galleri

600 års adelshistorie. Slægterne Brock og Scheel på Gammel Estrup

  • På dette billede hænger dramatiske skyer over Gammel Estrup, men fremtiden er lys for Danmarks første herregårdsmuseum. Foto: Jens Lindhe.
  • Riddersalens gobeliner af Gammel Estrup og Jørgen Skeels andre herregårde blev udført omkring 1690. Foto: Gammel Estrup - Herregårdsmuseet.
  • Våbenskjolde for slægterne Brock, Bryske, Gyldenstierne og Ulfstand. Gennem 1500-tallet var Gammel Estrup delt mellem ejere fra disse fire slægter. Foto: Danmarks Adels Årbog og Dansk Adelsforening.
  • Eske Brock blev født på den sjællandske herregård Vemmetofte i 1560 og døde på det kongelige lensmandssæde, Dronningborg, i 1625. Eske Brock skrev sig til Gammel Estrup og netop denne herregård blev centrum for hans store godssamling. Maleri fra begyndelsen af 1600-tallet på Gammel Estrup. Foto: Ann Malmgren 2010.
  • På dette maleri er rigsmarsk Jørgen Skeel fremstillet som indbegrebet af en adelig krigsmand og feltherre. Iklædt rytterkyras holder han med begge hænder om marskalstaven, som indikerer hans militære autoritet. Om halsen bærer han den væbnede arm, der var symbol for den ridderorden Christian 4. (1588-1648) oprettede og uddelte i 1616 for hæderfulde bedrifter under Kalmarkrigen 1611-1613. I øverste venstre hjørne af maleriet findes våbenskjolde for Jørgen Skeels fædrene og mødrene slægt, henholdsvis Skeel og Brahe. Maleri på Gammel Estrup. Foto: Ann Malmgren 2010.
  • Siden begyndelsen af 1700-tallet har riddersalen på Gammel Estrup været prydet af gobeliner med afbildninger af slægtens mange herregårde, hvis gods var mere end nok til to grevskaber. Denne afbildning i Gammel Estrups fornemste rum var en demonstration af rigdom og status, som ikke efterlod herregårdens besøgende i nogen tvivl om, at her boede en af landets rigeste adelsmænd. Riddersalen på Gammel Estrup med gobeliner af Ulstrup og Skærvad. Foto: Gammel Estrup – Herregårdsmuseet
  • Grevskabet Scheel fik hovedsæde på herregården Sostrup, som i samme anledning blev omdøbt til Scheel. Med opnåelsen af grevetitel begyndte familien efterhånden at ændre stavemåden af det gamle slægtsnavn ’Skeel’ til det tyskklingende ’Scheel’. Navnet blev nu den fælles reference, der viste den tætte forbindelse mellem titel, herregård og slægt. ”Christen Scheel greve af Scheel”, erektionspatent for grevskabet Scheel 1725. Foto: Gammel Estrup – Herregårdsmuseet
  • Det store dobbeltportræt af greve Jørgen Scheel og hans hustru Charlotte Louise von Plessen malet af Andreas Pedersen Brünniche i 1753. Greveparret er afbildet i rokokoens lyse og lette farver og står indrammet af slægtens hovedsæde Gammel Estrup, der ligesom våbenskjoldene øverst i billedet henviser til betydningen af slægt og arv. Samtidig viser Jørgen sig imidlertid også som kongens mand. Han bærer Dannebrogsordnens dragt og har diskret løftet kappen til side, så man ser en kronet forgyldt nøgle – et vidnesbyrd om, at han også bærer rang af kammerherre. Foto: Gammel Estrup – Herregårdsmuseet
  • Spisesalen på Gammel Estrup er indrettet tidstypisk i rokokoens lyse og lette farveskala. Parketgulve med kunstfærdigt udformede mønstre var højeste mode i midten af 1700-tallet og det samme gør sig gældende for det store konsolspejl til venstre i billedet. Foto: Gammel Estrup – Herregårdsmuseet.
  • Den sidste Scheel på Gammel Estrup. Greve Christen Scheel, hans hustru, Emma Dahlholm og to af deres døtre i riddersalen på Gammel Estrup ca. 1920. Foto: Gammel Estrup Herregårdsmuseet.
  • Jyllands Herregårdsmuseum åbnede d. 10. august 1930 under stor festivitas. Foto: Gammel Estrup – Herregårds Museet.
  • Gammel Estrup ligger ved Alling Å i et terræn, som giver optimale muligheder for forsvar og for at dominere omgivelserne. I begyndelsen af 1600-tallet blev borgen, som var anlagt i 1400-tallet, ombygget til en pragtbolig i renæssancestil. Foto: Hans Henrik Tholstrup.
TEMA UDARBEJDET AF:
GAMMEL ESTRUP – HERREGÅRDSMUSEET
ADGANG:
OFFENTLIG ADGANG
FUNKTION:
GAMMEL ESTRUP – HERREGÅRDSMUSEET
FIND VEJ

GAMMEL ESTRUP

Herregårdene var fra middelalderen til 1900-tallet magtens centre i landskabet. I hele denne periode blev Gammel Estrup aldrig solgt. Ved at følge adelsslægterne Brock og Scheel på Gammel Estrup gennem århundrederne får man et unikt indblik i de danske herregårdes historie.

GALLERI

TEMA
600 års adelshistorie. Slægterne Brock og Scheel 1340-1926
1425. Den første Brock på Gammel Estrup
1525. Mellem mange ejere
1625. Fra Brock til Skeel
1725. Grevskabet Scheel
1825. En ny æra
1925. Den Sidste
2025. Danmarks Herregårdsmuseum

Hvem er vi?

Herregårdskortet.dk er skabt af projektet 'Region Midtjylland som herregårdslandskab' der er blevet gennemført af Dansk Center for Herregårdsforskning som del af det officielle program for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 og med støtte fra Region Midtjylland

Dansk Center for Herregårdsforskning

Randersvej 2
8963 Auning
Danmark

T (+45) 86483001
dch@gammelestrup.dk
www.herregaardsforskning.dk



website af Web10